Beste waterverzachter kiezen

De beste waterverzachter kiezen bij Aqua sensor? Ontdek de waterverzachters van Aqua Sensor ®.

Vraag volledig vrijblijvend uw prijsofferte aan, met advies:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Beste waterverzachter kiezen
Beste waterverzachter kiezen

De beste waterverzachter kiezen voor uw woning

Beste waterverzachter kiezen

Als u overweegt om een waterverzachter te kopen, is het heel gemakkelijk om door het grote aanbod het overzicht te verliezen. Welke soorten waterverzachters bestaan er en welke is nu de beste?

Beste waterontkalker kiezen
Beste waterontharder kiezen

Factoren die een rol spelen bij het kiezen van de juiste waterverzachter zijn bijvoorbeeld: uw waterverbruik, de grootte van uw huis maar ook de ruimte die u heeft voor de plaatsing van een waterverzachter. In dit artikel zullen we duidelijk de verschillen uitleggen en ook vertellen wat de aandachtspunten zijn bij de aankoop van een waterverzachter.

Waarvoor is een waterverzachter handig?

Er zijn vele redenen waarom een waterverzachter onmisbaar is in huis. Een waterverzachter is een apparaat dat overtollig calcium uit het water haalt waardoor het water minder ‘hard’ wordt. Hierdoor hebt u bijvoorbeeld geen last meer van kalkaanslag in de badkamer of in de keuken en hoeft u uw huishoudelijke apparaten niet meer te ontkalken. Dit bespaart u heel wat tijd en het zorgt er ook voor dat huishoudelijke apparaten langer meegaan omdat ze niet aangetast worden door kalk.

Hoe werkt een waterverzachter?

De beste waterverzachter kiezen? Dat doe je best op basis van concrete info. Hoe meer je weet over de werking, hoe beter je kan kiezen. Er bestaan verschillende soorten waterverzachters.

Het meest voorkomende type is het model dat volgens het principe van ionenwisselwerking werkt. Bij dit type wordt het harde leidingwater eerst door een harsfilter geleid. In die filter blijven de ‘harde’ stoffen, zoals magnesium en kalk, aan de hars plakken en worden ze dus uit het water gefilterd.

Na enige tijd zijn de harsdeeltjes in de filter verzadigd. Dan wordt de filter gespoeld met een zoutoplossing. Dit wordt de ‘regeneratie’ genoemd. Na het spoelen is de harsfilter weer klaar voor gebruik. Dit proces gebeurt bij de meeste waterverzachters automatisch. Het regenereren duurt vaak niet zo lang en kan ‘s nachts gebeuren, zo ondervindt u geen enkele geluidshinder. Hoe vaak een waterverzachter moet regenereren hangt af van het waterverbruik, dit zal dus per huishouden verschillen. Hoe meer water u verbruikt, hoe vaker uw waterverzachter zal moeten regenereren.

Besturingssystemen van waterverzachters

Er bestaan verschillende besturingssystemen voor dit type waterverzachters: bijvoorbeeld regeneratie door volumesturing of door tijdsturing.

Bij volumesturing wordt de hoeveelheid onthard water gemeten.
Eens een bepaalde hoeveelheid water is onthard, start de regeneratie automatisch.
Een nadeel hiervan is dat het tijdstip waarop de regeneratie begint niet vrij kan gekozen worden.

Bij een tijdsgestuurde waterverzachter kunt u dit wél zelf bepalen, deze regenereert na een bepaalde hoeveelheid verstreken tijd. Het nadeel hiervan is dat als u uw waterverzachter te weinig laat regenereren, u hard water zal krijgen. Doet u het te vaak dan verbruikt u teveel onthardingszout. Het is dan moeilijk in te schatten na hoeveel tijd u de waterverzachter moet laten regenereren, zeker bij een sterk afwisselend watergebruik.

Waterverzachters die werken met volumesturing werken met een mechanisch systeem. Er bevindt zich in de waterverzachter een meter die bijhoudt hoeveel hard water er al doorheen is gekomen. Als deze meter een bepaalde hoeveelheid bereikt, wordt de regeneratie in gang gezet. Een elektronische waterverzachter werkt daarentegen, zoals de naam het al zegt, op elektriciteit. Dit zijn tijdsgestuurde waterverzachters. Bij deze exemplaren stel je een vast tijdstip in waarop de spoeling plaatsvindt. Een nadeel van deze uitvoering kan zijn dat het dus wel wat extra energieverbruik oplevert, een voordeel is weer dat u precies kan instellen wanneer de regeneratie plaatsvindt. Zo kan u de regeneratietijd zo instellen dat dit proces ergens ’s nachts gebeurt zodat er geen enkele last van ondervonden wordt.

Waterverbruik

‘De beste waterverzachter kiezen’ is natuurlijk relatief. Alles hangt af van je verbruik en je behoeftes. Een andere factor om op te letten bij de aankoop van een waterverzachter, is de capaciteit van het model. Hoeveel water kan het toestel ontharden? Het is dus van belang dat u weet hoeveel water er verbruikt wordt in uw huis.
Het verbruik hangt af van het aantal personen. Als er meer mensen in een huis wonen wordt er natuurlijk ook meer water verbruikt, en moet er dus ook meer water onthard worden. Voor kleinere huishoudens geldt natuurlijk het tegenovergestelde.

De meeste fabrikanten werken echter met gemiddeldes van geschat verbruik per aantal inwoners. Zij kunnen u hierin perfect adviseren.

De grootte van een waterverzachter hangt ook samen met de capaciteit van het apparaat. Hoe groter de capaciteit, hoe groter het toestel zelf. Dat is dan weer van belang voor de plaatsing. Meestal wordt een waterverzachter achter de meterkast geplaatst.

Hier moet echter wel plaats voor zijn. Om een idee te geven van het formaat van een waterverzachter: de meeste zijn ongeveer zo groot als een vuilbak.

Beste waterverzachter kiezen: schakel een professional in

Een waterverzachter is relatief duur maar niet onbetaalbaar. Het is een investering die u veel kosten zal besparen. Daarom is het goed om uw verbruik en uw behoeftes volledig in kaart te brengen zodat u het model kan kiezen dat bij uw huishouden past. Hopelijk hebt u iets aan deze uitleg gehad en is het allemaal iets duidelijker geworden. Toch is het altijd aan te raden om nog eens een specialist te raadplegen. Zo weet u zeker dat u de waterverzachter vindt die perfect bij uw huishouden past.

Klik hier voor een gratis offerte op maat: https://www.waterverzachter-aquasensor.be/prijsofferte

Beste waterverzachter kiezen