Beste waterverzachter

De beste waterverzachters van België? Ontdek de Aqua Sensor ® waterverzachters.

Vraag snel uw prijsofferte aan, met gratis advies:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Beste waterverzachter
Beste waterverzachter

Hoe kies ik de beste waterverzachter?

Beste waterverzachter

Net zoals bij alle investeringen is de keuze tussen verschillende waterverzachters niet altijd eenvoudig. U gaat immers op zoek naar de ontharder die het best bij uw situatie past en uw noden het best vervult. Er zijn heel wat verschillende soorten ontharders en nog méér factoren waar u rekening mee moet houden bij de aankoop van een waterverzachter. Een duidelijk woordje uitleg hierover, is dan ook niet overbodig.

Beste waterontkalker
Beste waterontharder

Wat is de beste waterverzachter voor mijn persoonlijke situatie? Heb ik nood aan een grote of kleine waterverzachter? Eén die veel water van produceren, of is dat niet nodig? Allemaal vragen die moeten beantwoord worden. Onderstaand overzicht maakt de zoektocht naar de beste waterverzachter een stuk eenvoudiger.

De belangrijkste factoren bij de zoektocht naar een waterverzachter.

Volgende factoren spelen een grote rol bij de keuze tussen de verschillende waterverzachters:

1. capaciteit van het systeem

2. het model van de waterverzachter – compact of met losstaande elementen

3. een simplex of een duplex waterverzachter

4. de kwaliteit van de waterverzachter

5. gebruikte regeneratiezout en het zoutverbruik

6. hoe zuinig is de waterverzachter

1. De capaciteit van het systeem

De hoeveelheid water die u gebruikt is een belangrijke factor bij de keuze van een waterverzachter. De beste manier om een goed zicht te hebben op waterverbruik is door uw factuur te raadplegen. Als u het echter niet weet, kunnen fabrikanten van waterverzachters altijd een schatting maken van die hoeveelheid op basis van uw huishouden. Hierbij wordt rekening gehouden met het aantal personen in het huishouden, enz. Op basis van dat verbruik zal vanzelf duidelijk worden op welk systeem u het best beroep doet. Zo krijgt u niet te weinig maar ook niet teveel zacht water.

2. Het model van de waterverzachter – compact of met losstaande elementen

Het spreekt voor zich dat waterverzachters in diverse vormen verkrijgbaar zijn. Zo zijn er ontharders die compact zijn (waarbij alle onderdelen onder dezelfde behuizing zitten). De ideale oplossing voor kleinere woningen of woningen waar niet veel plaats is. Grotere systemen zijn dan weer handig bij grotere woningen of bedrijven, aangezien daar meer plaats is.

Ook de plaatsing van de waterverzachter speelt een rol. Plaatst u het systeem in de garage of in de kelder? Dit is van belang voor het bijvullen van het zout.

3. Een simplex of een duplex ontharder – één cilinder of meerdere cilinders?

Een simplex systeem gebruikt slechts één harscilinder. Dat maakt dat er geen toevoer van zacht water mogelijk is terwijl het systeem regenereert. Dit omdat de cilinder gebruikt wordt voor het regeneratieproces en dus geen zacht water kan aanvoeren. Dergelijke systemen zijn vooral handig als het gaat om een plaats waarin een constante aanvoer van zacht water overbodig is, zoals de meeste huishoudens. De meeste woningen gaan bijvoorbeeld ’s nachts water genereren zodat ze dat water overdag kunnen gebruiken. Als dit voor u volstaat, dan kiest u best voor een simplex systeem.

Een duplex systeem is – zoals de naam eigenlijk zelf zegt – voorzien van twee cilinders, zodat er altijd zacht water beschikbaar is. De ene cilinder gaat dan regenereren terwijl de andere gewoon de aanvoer van zacht water mogelijk maakt. Heeft u in het huishouden of uw bedrijf nood aan een betrouwbare en continue aanvoer van onthard water? Dan is een dergelijk systeem ongetwijfeld de beste oplossing.

4. De kwaliteit van de waterverzachter

Natuurlijk is de kwaliteit van de waterverzachter één van de belangrijkste factoren. De prijs zegt vaak veel over de kwaliteit maar lang niet altijd alles. Het is dus aangeraden u op voorhand goed te informeren over de duurzaamheid van het systeem, welke uitbreidingen mogelijk zijn, de fabrikant, enz. Goede systemen hebben doorgaans minder onderhoud nodig dan goedkopere versies. Hiermee compenseren ze hun duurdere startprijs.

De kwaliteit van een ontharder hangt af van de kwaliteit van de onderdelen: zo zijn vooral de kleppen voor de waterstroom in de ontharder van belang, net zoals rubbers, afdichtingen, enz. Als dergelijke onderdelen van ondermaatse kwaliteit zijn gaat het systeem sneller defecten vertonen, wat onvermijdelijk tot meer herstelkosten leidt.

Informeer u dus goed zodat u de beste keuze kunt maken!

5. Regeneratiezout en het zoutverbruik

Om een goede werking van de waterverzachter te verzekeren is hoe dan ook nood aan regeneratiezout, dat het systeem efficiënt spoelt. Dit maakt langdurig gebruik mogelijk. Afhankelijk van het soort zout dat u kiest betaalt u meer of minder. De keuze voor het zout hangt echter vooral af de waterverzachter die u koopt.

Regeneratiezout is essentieel om het systeem goed te laten functioneren. Het is dan ook de moeite waard om u erover te informeren. Er is keuze tussen bijvoorbeeld rotszout, gewoon zeezout en gedampt zout. Elk type heeft specifieke eigenschappen.

Zout in blokvorm is bijvoorbeeld meestal duurder dan korrelzout. Ga goed na welke soort bij welke waterverzachter gebruikt moet worden en kies de optie die het best aan uw verwachtingen voldoet.

Het zout in grote hoeveelheden kopen is vaak ook een goede manier om geld te besparen!

6. Een zuinige ontharder

Naast het verbruik van zout is ook het stroomverbruik van belang. Een ontharder werkt immers de hele dag door (in de meeste gevallen) en kan dus een noemenswaardige hoeveelheid stroom verbruiken. Kiezen voor een zuiniger apparaat zorgt ervoor dat u die kosten enigszins kunt drukken.

Conclusie

Welke ontharder u ook kiest, het moet er één zijn die perfect aan uw verwachtingen en noden voldoet. Bovenstaande factoren zijn er slechts enkele die bij de aankoop van een ontharder een rol spelen. Ze tonen aan dat de zoektocht naar de beste waterverzachter uiteindelijke zal lonen.

Beste waterverzachter