Hard water of zacht water

Hebt u last van hard water en wilt u graag zacht water? Ontdek de waterverzachters van Aqua Sensor ®.

Vraag vrijblijvend en snel uw offerte aan, met gratis advies:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Hard water of zacht water
Hard water of zacht water

Hard water of zacht water in uw woning?

Hard water of zacht water

De hardheid van water

U hebt ongetwijfeld al gehoord over ‘de hardheid van het leidingwater’. Wat betekent dit nu precies, de hardheid van water?

Hard water of zacht water meten
Hard water of zacht water thuis

Waterbedrijven pompen water uit diverse grondlagen die variëren qua samenstelling. Daarom verschilt de hardheid van het water naargelang de plaats waar u woont.
In hard water komen zijn de stoffen magnesium en calcium in een hoge concentratie aanwezig.

Franse graden: het aantal duidt aan of u hard water of zacht water hebt

Wil je weten of u hard water of zacht water hebt? De beste manier om dat te weten te komen, is door de waterhardheid te meten. In België drukt men de waterhardheid meestal uit in Franse graden. Ook Duitse graden en Engelse graden worden als eenheden gebruikt. Eén Franse graad betekent dat het water per liter, 10 milligram calcium bevat. Leidingwater mag noch te hard, noch te zacht zijn.

Hard water of zacht water? Wat houdt het in en wat zijn de gevolgen?

Te hard water kan veel schade toebrengen aan de waterleidingen en huishoudtoestellen in uw woning. Hard water is de oorzaak van kalkvorming in waterleidingen, sproeikoppen en kranen. Bovendien zet kalk zich af op elektrische verwarmingselementen, wat tot een groter verbruik van elektriciteit leidt.

Zacht water is ook schadelijk. Het kan giftige stoffen opnemen uit het materiaal waaruit de waterleiding bestaat. Voor uw gezondheid vermijdt u het best zeer zacht water. Daarom is het belangrijk om de hardheid van het leidingwater in uw huis te kennen. Dan kan u beslissen of u al dan niet een waterverzachter nodig hebt. In dit artikel beschrijven we verder welke mogelijkheden er bestaan om waterhardheid te bepalen.

Het testen van waterhardheid

Er bestaan meerdere methoden om waterhardheid te meten. Voor particulieren zijn er relatief goedkope testen in de handel verkrijgbaar. Hieronder een overzicht:

  • In de eerste plaats kan uw waterbedrijf u informeren over uw waterhardheid. Dat kan variëren naargelang uw woonplaats. De overheid heeft normen vastgelegd voor de hardheid van leidingwater. Waterbedrijven zijn verplicht om de waterhardheid voortdurend te controleren.
  • Een eenvoudige manier van testen is het gebruik van teststaafjes. Vul een beker met de juiste hoeveelheid testwater en wacht tot dit water volledig stilstaat. Steek vervolgens het teststaafje in het water. Het staafje zal dan verkleuren. Als je deze kleur met de legende vergelijkt, kan je de waterhardheid aflezen. Deze teststrips zijn online verkrijgbaar. Ze zijn nuttig om een ruwe indicatie te geven van de waterhardheid.
  • De betrouwbaarste manier de druppeltest. Daarbij vult u een bekertje met water en voegt u druppelsgewijs een chemische stof (het reagens) toe. Na een aantal druppels zal het water van kleur veranderen. Het aantal druppels dat u hebt toegevoegd, is een maat voor de waterhardheid.

Wat als uw leidingwater vrij hard is?

Als uit het testen van uw leidingwater blijkt dat de hardheid tussen 22 en 32 Franse graden ligt, hebt u redelijk hard water in huis. Dit kan op termijn een aantal nadelige gevolgen hebben:

  • Hard water veroorzaakt de afzetting van kalk in rioolbuizen, waterafvoeren en sanitaire installaties. Verstoppingen van de riolering en slecht werkende kranen zijn het gevolg. Bovendien krijgt u te maken met kalkaanslag op uw sanitair, in uw douche en bad, waardoor u meer reinigingsproducten nodig hebt.
  • U moet ook meer wasmiddel gebruiken in uw wasmachine. Wasmiddelen werken immers minder doeltreffend in hard water. Soms loopt het meerverbruik daardoor zelfs op tot 50%!
  • Het elektrische element dat het water in uw boiler, wasmachine en waterkoker verwarmt, wordt eveneens bedekt met een laagje kalk. Dit kalklaagje is isolerend, om het water voldoende te verwarmen is er dan meer energie nodig. Daarbij werkt hard water roestvorming en corrosie op uw toestellen in de hand. Uw huishoudapparaten zijn dan sneller aan vervanging toe.
  • Ook op uw eigen lichaam heeft hard water een invloed. Water dat veel calcium bevat is nefast voor de beschermingslaag van de menselijke huid. Als u uw haar wast met hard water, loopt u meer kans op stugge en uitgedroogde haren.

De oplossing: een waterverzachter

Een waterverzachter kan in dit geval de oplossing brengen. Hét verschil tussen hard water en zacht water. Er bestaan meerdere soorten waterverzachters. De meeste toestellen die voor particuliere woningen gebruikt worden, zijn gebaseerd op de uitwisseling van ionen en werken met onthardingszout. Het harde water loopt langs een cilinder met kunstharskorrels. Deze korrels nemen calcium- en magnesiumdeeltjes op. In de plaats daarvan geven de korrels onschadelijke natriumdeeltjes terug af aan het water. Op deze manier verkrijgt men zacht water. Omdat de kunstharskorrels niet oneindig lang deeltjes uit het harde water blijven opnemen, moeten deze na een bepaalde tijd geregenereerd worden. De waterverzachter doet dit automatisch door zout water langs de korrels te laten lopen. Dit water neemt de magnesium- en calciumdeeltjes op en loopt weg via het riool. Om dit zout water aan te maken, gebruikt de waterverzachter speciaal onthardingszout.

Hard water of zacht water? Zacht water natuurlijk!

Een waterverzachter kan u veel geld besparen, laat dus niks aan het toeval over en verzeker uzelf van zacht water. Test tijdig de hardheid van het leidingwater bij u thuis en grijp in voordat het te laat is! Anders riskeert u onnodig veel geld uit te geven aan ontstoppingsfirma’s, speciale kuisproducten, meerverbruik van wasmiddelen en elektriciteit, en de vroegtijdige vervanging van huishoudtoestellen. Doe een beroep op een gespecialiseerd bedrijf en laat een waterverzachter installeren, zodat u voortaan kunt genieten van de voordelen van zacht water.

Hard water of zacht water