Hard water

Hebt u last van hard water? Ontdek de waterverzachter van Aqua Sensor ®.

Vraag vrijblijvend en snel uw offerte aan, met gratis advies:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Hard water
Hard water

Alles wat je moet weten over hard water

Hard water

U hebt misschien al eens gehoord over de term: ‘hard water’? Meestal in de context van een wasmachine. Bij de meeste mensen reikt de kennis niet verder dan dat. Wat deze term precies inhoudt? Waarom het een negatieve bijklank heeft? Dat is minder bekend.

Hard water is leidingwater met een grote hoeveelheid kalk. Het wordt gewonnen uit een kalkrijke bodem. Logisch dat er kalk in het water terechtkomt als dat ook in de bodem zit. Bepaalde regio’s zijn kalkrijker dan andere. Vandaar dat er zulke verschillen zijn tussen gemeentes onderling. Kalk is niet slecht voor onze gezondheid. Om die reden halen de meest watermaatschappijen het niet uit het water. Bovendien is er ook een wettelijk minimum vastgelegd. Te zacht water neemt teveel stoffen uit de waterleidingen zelf op. En dat kan dan wel weer giftig zijn.

Onthard water
Hard water

Gebruikt u hard water in uw woning? Dan kan dit voor verschillende problemen zorgen. U kan deze heel eenvoudig voorkomen met een waterverzachter. In dit artikel leest u er alles over.

De nadelen van hard water

Hard water gebruiken in uw woning brengt heel wat nadelen met zich mee. Welke nadelen dit zijn, leest u in onderstaande alinea’s. Zijn deze nadelen erg herkenbaar voor u? Dan is de kans groot dat uw water vrij hard is.

1. Hard water zorgt voor kalkaanslag

Hebt u regelmatig kalkaanslag op uw bad, douche, lavabo of in uw toilet?
Het ligt niet aan u of aan de manier waarop u schoonmaakt. Hard water laat sporen na. In de vorm van hardnekkige kalkaanslag. U kan hier niets aan doen en u kan het niet voorkomen. De enige oplossing is regelmatig poetsen. Het liefst met anti-kalkmiddelen. Met gewone schoonmaakmiddelen krijg je kalk niet weg.

2. Hard water zorgt voor verstopte leidingen

De kalk van hard water blijft niet alleen in uw bad, uw douche, uw wasbak en uw toilet achter. Ook in uw waterleidingen gaat hard water hard tekeer. Uw waterleidingen kan u niet reinigen langs de binnenkant. De kalk kan zich hier dus langzaamaan opstapelen. Gevolg? De waterleidingen vernauwen tot ze uiteindelijk helemaal verstoppen. Een reëel risico wanneer uw water hard is.

Verstoppen uw leidingen regelmatig en zonder aanwijsbare reden? Dan is de kans groot dat dit door de grote hoeveelheid kalk in uw water komt.

Verstopte leidingen kosten u veel geld. U moet dan een loodgieter laten langskomen. Die moet natuurlijk betaald worden. Zijn uw leidingen ernstig verstopt? Dan kan het zijn dat u volledig nieuwe leidingen moet installeren. Een kleine ramp die je eigenlijk perfect kan voorkomen. Een waterverzachter maakt komaf met kalk.

3. Hard water beschadigt uw apparaten

Apparaten met een warmtewisselaar kunnen flink beschadigd geraken door kalk. Hebt u thuis een waterkoker? Als uw water hard is, zal u weten hoe snel kalkaanslag ontstaat. Hetzelfde doet zich voor in al uw toestellen die warm water verwarmen.

Kalk heeft de neiging om zich af te zetten op warmte-elementen. Daardoor functioneert een apparaat minder goed. Uiteindelijk gaat het kapot door oververhitting. De gecreëerde warmte wordt vastgehouden door de kalk. Kalk isoleert dus de warmte kan niet weg. Met alle gevolgen van dien.

Dit gebeurt niet alleen met uw waterkoker. Ook uw wasmachine, uw boiler, uw centrale verwarming, enz. kan kapot gaan door kalk. Meestal is het te laat voor u door heeft wat er aan de hand is.

4. Hard water beschadigt uw wasgoed

Zit er veel kalk in uw wasmachine door het gebruik van hard water? Dan moet uw apparaat harder werken om uw kleding schoon te krijgen. In hard water moet u dubbel zoveel wasmiddel gebruiken. Op lange termijn merkt u dit aan uw energierekening en zeker ook aan de kledij die u draagt. De kleuren vervagen en uw witte was wordt grauw. Wast u op hogere temperaturen en met meer wasmiddel? Dan gaat uw kledij veel sneller kapot.

5. Hard water resulteert in een hogere energierekening

Uw toestellen moeten harder werken om de gewenste temperatuur te bereiken. Op termijn resulteert dit in een hogere energierekening. Omdat uw apparaten sneller verouderen, verbruiken ze meer stroom. Met hard water in uw woning, hebt u vanzelf meer energiekosten. Dit kan u misschien verrassen, maar door hard water betaalt u effectief meer aan energie op het einde van de maand.

6. Hard water zorgt voor huidproblemen

Tot slot kan hard water ook voor diverse huidproblemen zorgen. Hard water kan uw poriën verstoppen. Als kalk zich in uw poriën nestelt, geraakt uw huid niet meer gehydrateerd. De natuurlijke huidoliën worden gehinderd. Zo krijgt u een droge huid. Mensen met eczeem of psoriasis zijn extra gevoelig voor kalk in het water.

Hetzelfde gebeurt met uw hoofdhuid en met uw haar. Kalk laat een doffe waas na. Het voelt ook stugger aan. Het verschil met haar gewassen in zacht water, is immens.

De oplossing voor uw problemen: een professionele waterverzachter

Gelukkig hoeft u zich niet neer te leggen bij de vele nadelen van hard water.
U kunt het ‘verzachten’. Een waterverzachter kan de kalk eruit filteren.

Kies een waterverzachter met onthardingszout. Die werken volgens ionenwisseling. Dat is een chemisch proces om kalk op natuurlijke wijze tegen te houden. Dankzij een waterverzachter kan u altijd en overal ‘zacht water’ gebruiken. Het is een eenmalige investering die u op relatief korte termijn zal terugverdienen. Bovendien levert het u sowieso een energiebesparing op. En de garantie dat uw toestellen langer meegaan.

Laat u adviseren door een professionele firma. Bij voorkeur een met een jarenlange ervaring. Zij kunnen u het beste adviseren. Het is belangrijk dat uw toestel afgestemd is op uw verbruik. Alleen zo zal u er het maximum uithalen. Vraag een offerte aan of laat iemand langskomen. Het is gratis en volledig vrijblijvend!

Hard water