Professionele waterverzachters

Professionele waterverzachters: besparen dankzij een waterverzachter

Professionele waterverzachters

Een ondernemer moet aan heel wat zaken denken. Een daarvan, is het beheersen van de kosten. Een besparing is dan ook altijd interessant voor een bedrijf. Dankzij de investering in een waterverzachter wordt het mogelijk om de kosten te verlagen.

Professionele waterontharders
Professionele waterverzachters

Waterhardheid en het nut van een waterverzachter

Het drinkwater in België is uitstekende van kwaliteit. Waar wel een verschil in zit, is in de waterhardheid. Die varieert van regio tot regio. Waterhardheid wordt uitgedrukt in Franse graden. In België althans. In Nederland en Duitsland gebruikt men Duitse graden. Een getal tot rond de 15 fH betekent dat u zacht water hebt. Alles daarboven is hard water. Dat is zo voor de meeste mensen in België. Onze bodems zijn over redelijk kalkrijk.

Franse Hardheid

Mate van Hardheid

0 tot 7 fHzeer zacht water
7 tot 15 fHzacht water
15 tot 22 fHgemiddeld water
22 tot 32 fHvrij hard water
32 tot 55 fHhard water
>55 fHzeer hard water

Hard water bevat veel calcium en magnesium. Deze stoffen vormen samen kalk. Ze hechten zich aan verwarmingselementen, laten sporen na op sanitair en verstoren de werking van zepen. Kalk kan grote problemen veroorzaken in toestellen en plaatsen waarin verwarmd water passeert. In waterleidingen en in een centrale verwarming bijvoorbeeld. Een wasmachine of een boiler zal minder presteren als hij te maken heeft met kalksteen. Er moet dan meer energie gebruikt voor hetzelfde resultaat. Zo gaan toestellen ook sneller kapot.

Een waterverzachter voorkomt deze problemen. Hij zet uw harde water om in zacht water. Zo hebt u nauwelijks nog last van kalk.

Een waterverzachter is kostenbesparend

Hard water verkort de levensduur van machines, laat sporen na en verhoogt uw energierekening. Voor een bedrijf houdt dit extra risico’s in. Dure machines en installaties zijn een investering op zich. Een bedrijf is er vaak ook volledig afhankelijk van. Gaat een machine kapot, dan kan dit uitdraaien op een financiële ramp. Een bedrijf kan dus maar beter zijn voorzorgen nemen.

Met een waterverzachter kan u problemen voorkomen. En besparen.

Een waterverzachter is duurzaam

Een andere reden om een waterverzachter te installeren is de duurzaamheid van het toestel. Bij normaal gebruik is de levensduur van een waterverzachter 20 tot 25 jaar. In de waterverzachter zelf worden biologisch afbreekbare zoutkristallen gebruikt. Een waterverzachter is dus ook een milieuvriendelijk toestel. Een belangrijk punt voor de moderne ondernemer. Calcium en magnesium blijven achter in de filter van de waterverzachter. Is die filter verzadigd, dan wordt hij gespoeld met een zoutoplossing. Daarna wordt het spoelwater via het riool afgevoerd. De afgevoerde stoffen zijn natuurlijk en vormen geen enkele bedreiging voor het milieu.

Voordelen van zacht water en van professionele waterverzachters

De voordelen van zacht water zijn talrijk. Voor bedrijven die water als grondstof gebruiken is een waterverzachter een must:

 • Geen verstoppingen door kalksteen.
 • Geen kalkaanslag.
 • Energieverbruik daalt. Hoe meer toestellen, hoe groter het verschil op uw factuur.
 • De schoonmaak is minder intens: u wint tijd en er worden minder producten verbruikt.
 • Uw investeringen zijn beschermd.
 • Beter voor huid en haar.
 • Zachter voor textiel.
 • Aangenamer om te drinken. (ook in koffie en thee)

Welke soort professionele waterverzachters? 

Industriële waterverzachters hebben dezelfde werking als die voor particulieren. In de meeste gevallen is dat volgens het principe van ionenwisseling. Er is alleen een schaalverschil. Toestellen voor ondernemers hebben een grotere capaciteit. Hoe groter uw verbruik, hoe meer volume uw waterverzachter moet aankunnen.

Een waterverzachter die via ionenwisseling werkt, heeft enkele grote voordelen:

 • gebruiksvriendelijk
 • ononderbroken genieten van zacht water
 • uitbreiding is mogelijk (extra filters, losse onderdelen, apart zoutreservoir)
 • makkelijk te installeren
 • eenvoudig te onderhouden

Om echt goed zicht te krijgen op alle mogelijkheden vraagt u het best een offerte aan. Doe dit bij een gespecialiseerde firma met een jarenlange ervaring. Zij kunnen u adviseren op basis van de waterhardheid en van uw waterverbruik. Zo kan de waterverzachter op maat van uw onderneming aangepast worden.

Ionenwisseling: eenvoudig uitgelegd

Toestellen die volgens dit principe werken bestaan uit:

1. een harscilinder: de eigenlijke filter
2. een zoutreservoir met regeneratiezout: om de filter te spoelen
3. besturing: om het spoelen van de filter of de regeneratie te regelen

Hoe werkt het?

 •  In de filter zitten negatief geladen harskorrels.
 •  Die trekken positief geladen calcium – en magnesiumdeeltjes aan.
 •  Die laatste hechten zich vast aan de harsdeeltjes. Ze blijven dus achter in de filter.
 •  Het water stroomt verder door de filter. Dit water is nu zacht.
 •  Na enige tijd is de filter verzadigd. Dan start de regeneratie.
 • De filter wordt gespoeld met een zoutoplossing.
 • De harde deeltjes worden los geweekt. Intussen wordt het hars weer negatief geladen.
 • Het zoute spoelwater wordt samen met de harde elementen via het riool afgevoerd.
 • De waterverzachter is klaar om een nieuwe cyclus op te starten.

Andere technieken om water te ontharden

Natuurlijk zijn er nog andere technieken om water te ontharden. Bijvoorbeeld, via omgekeerde osmose (eerder voor speciale toepassingen, complex proces) of met magneten (is af te raden, de werking is niet bewezen). Het ontharden via ionenwisseling is een eenvoudig, gebruiksvriendelijk en doeltreffend proces. Vandaar dat deze techniek het meest gebruikt wordt.

Een investering met return

Een waterverzachter is betaalbaar maar ook niet goedkoop. Een ondernemer wil dat zijn investering opbrengt. In het geval van een waterverzachter mag u daar op rekenen. Wie al een waterverzachter heeft, twijfelt daar niet aan. Zacht water gebruiken zal u enkel voordelen opleveren. Zowel in gebruiksgemak, als financieel. Zorg er wel voor dat uw toestel goed onderhouden wordt. Ten minste één keer per jaar. Vul ook het zout op tijd aan. Als u deze regels respecteert, zal u 20 tot 25 jaar zorgeloos kunnen genieten van zacht water in uw bedrijf.