Regeneratiezout waterverzachter

Een waterverzachter met regeneratiezout kopen? Ontdek de waterverzachter van het merk Aqua Sensor ®.

Vraag vrijblijvend en snel uw offerte aan, met gratis advies:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Regeneratiezout waterverzachter
Regeneratiezout waterverzachter

Alles over regeneratiezout waterverzachter: wat is het en welke soorten bestaan er?

Regeneratiezout waterverzachter

Een waterverzachter: waar dient het voor?

Een waterverzachter is een efficiënt systeem dat hard leidingwater verandert in zacht water door de kalk erin te verwijderen. Een dergelijk systeem verbetert daarmee de kwaliteit van het water zodat het beter geschikt is voor huishoudelijk gebruik. Ook in industriële omgevingen kan het toegepast worden.

Regeneratiezout waterverzachter
Regeneratiezout waterverzachter

Ook grote bedrijven, ziekenhuizen en restaurants hebben de vele voordelen van een waterverzachter reeds ontdekt.

De voordelen

Een waterverzachter biedt vele voordelen. Zo zorgt het zachte water ervoor dat potten en pannen in het huishouden niet geteisterd worden door kalkaanslag. Zo bespaart u tijd in uw huishouden. Daarbij worden, om keukengerei van die kalklaag te ontdoen, vaak schadelijke detergenten gekocht, die niet alleen veel kosten maar het milieu ook nog eens belasten. Dankzij een waterverzachter kan dit echter grotendeels vermeden worden. Daarnaast zijn er nog tal van andere voordelen voor uw waterleidingen en andere toestellen in huis.

Een waterverzachter kan dan misschien initieel wat kosten, dankzij de efficiëntie waarmee het systeem water verzacht en zuivert kan u die kosten na verloop van tijd echter terugverdienen. Het is dus zeker en vast een investering die zijn geld (letterlijk) meer dan waard is.

Waarom regeneratiezout

Regeneratiezout is zout in zijn puurste vorm. Het wordt gebruikt om de filter in een waterverzachter te spoelen. Zo kunnen de harsen in de filter weer optimaal functioneren.

Dit regeneratiezout is essentieel om de waterverzachter draaiende te houden.

Veel ontharders zijn uitgerust met een soort tijdschakelaar waardoor er op vooraf vastgelegde momenten gereinigd kan worden. De modernere systemen werken met een digitale sensor. Die scant het systeem en kan zo bepalen wanneer de regeneratie nodig is. Bij oudere apparaten gebeurt de regeneratie op vaste tijdstippen of naar gelang het verbruikte water.

Regeneratiezout waterverzachter: verschillende soorten 

Regeneratiezout bestaat in diverse vormen. De keuze van het zout bij uw waterverzachter hangt volledig af van het type ontharder waarover u beschikt. Er is keuze tussen volgende soorten zout:

1. Rotszout

Rotszout is een veelgebruikte soort zout bij waterverzachter. Het zout is een van nature voorkomend mineraal dat uit bodemgronden wordt ontgonnen. Het wordt gekenmerkt door grove en ruwe korrels, die nauwelijks worden bewerkt..

Zout van dergelijke korrels is heel efficiënt om te gebruiken in een waterverzachter. Door het zuivere, onbewerkte karakter bevat dit type zout soms nog vervuilende elementen. Dit kan een soort aanslag veroorzaken in de waterverzachter. Wanneer u dit type zout gebruikt, moet u het zoutreservoir vaker schoonmaken.

2. Ingedampt zout

Ingedampt zout is afkomstig uit ondergrondse zoutmijnen. In tegenstelling tot rotszout wordt deze soort sterk bewerkt. Dit is een van de zuiverste soorten regeneratiezout.

Het zout wordt ontgonnen en vervolgens ingedampt. Het bestaat voor 99,6 tot 99,99 % uit natriumchloride. Je vindt het vaak terug in tabletvorm. Het grootste voordeel van dergelijke tabletten is dat ze altijd hard blijven. Hierdoor blijft het water dat in de ontharder rondgaat dus vrij van klonters en pap, wat bij de meeste andere soorten regeneratiezout wel eens kan voorkomen.

3. Gewoon zeezout

Dit zout wordt ook wel ‘zonnezout’ genoemd omdat het verkregen wordt door de verdamping van zeewater met behulp van de zon. Hierdoor blijft er na enige tijd enkel nog zout achter, dat 85 % natriumchloride bevat en zuiverder is dan rotszout. Het is echter minder zuiver dan de ingedampte variant. Dergelijk zout is verkrijgbaar in kristalvorm of in zoutkorrels.

Welk zout koopt u het best: regeneratiezout waterverzachter

Het antwoord op de vraag is grotendeels afhankelijk van het type waterverzachter waar u over beschikt. Gaat het om een handmatig type, een type dat halfautomatisch/half manueel te werk gaat, of een volledig automatisch systeem? Hoe dan ook is het belangrijk dat u enkel zout koopt dat specifiek voor uw waterverzachter bedoeld is. Dergelijke informatie kunt u meestal vinden op de gebruiksaanwijzing van uw ontharder. Bij enige twijfel vraagt u best advies aan de verkoper van uw waterverzachter. Deze weet precies welk zout u nodig hebt om een optimale werking te verzekeren, en om problemen te vermijden.

Altijd regeneratiezout gebruiken!

In geen geval mag u dus gewoon zout gebruiken voor uw waterverzachter. De reden hiervoor is omdat gewoon zout niet zuiver genoeg is om de ontharder optimaal te reinigen.

De prijs

Net zoals er verschillen zijn in de afkomst, kenmerken en de vorm van het zout, verschilt ook de prijs ervan. Rotszout is over het algemeen de goedkoopste vorm, met op de tweede plaats zeezout en tenslotte ingedampt zout.

De meeste aanbieders van waterverzachters zullen u ook de kans geven om bij onderhoud van een systeem ook meteen zout aan te kopen.

Zout op basis van kaliumchloride

Er werd altijd gesproken over zout op basis va natriumchloride, maar er is nog een andere soort verkrijgbaar: zou op basis van kaliumchloride. Dergelijk zout is nog voordeliger voor het milieu, omdat er minder chloorafscheiding door wordt veroorzaakt – u betaalt er dan wel iets meer voor.

Maak de juiste keuze: regeneratiezout waterverzachter

Welke ontharder u ook hebt, kiezen voor het juiste zout is van groot belang om de werking van de waterverzachter te garanderen. Zo kan u lang van de voordelen genieten. Dat is de investering meer dan waard.

Regeneratiezout waterverzachter