Soorten waterverzachters

Waterverzachters bestaan in allerlei modellen. Ontdek de verschillende soorten waterverzachters van Aqua Sensor ®.

Vraag vrijblijvend en eenvoudig advies of prijs over onze verschillende modellen:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Soorten waterverzachters
Soorten waterverzachters

Een overzicht van de verschillende soorten waterverzachters: welke waterverzachter is voor mij geschikt?

Soorten waterverzachters

Wat is een waterverzachter?

Een waterverzachter is hét middel om de kwaliteit van het water te verbeteren en bij te dragen aan het milieu. Het zal ook uw energiefactuur doen dalen.


Ontdek de beste waterverzachter in België >

Soorten waterverzachters
Soorten waterverzachters

Een waterverzachter maakt het water minder hard, zoals de naam het zelf zegt. Dat doet hij door de aanwezige kalk te verwijderen. Dat biedt tal van voordelen.Voor we ingaan op de verschillende types waterverzachters, is het belangrijk om te weten welke de voordelen van zacht water zijn.

De voordelen van een waterverzachter

Leidingwater kan te hard zijn door de aanwezigheid van mineralen zoals magnesium en kalk. Die hebben een invloed op de kwaliteit van het water. Een waterverzachter maakt hier korte metten mee. Het water wordt gefilterd en de stoffen die het water hard maken worden eruit gehaald. Dat levert dus zachter en gezonder water op. Het is aangenamer om te drinken, uw kledij voelt zachter aan en uw toestellen zijn kalkvrij. Daarnaast blijft er bij het douchen geen kalk achter, enz. Dat maakt een groot verschil bij de schoonmaak! Het bespaart u heel veel werk.

Twee types waterverzachters qua werkwijze

Waterverzachters bestaan in alle vormen en maten. Over het algemeen kunnen we twee types onderscheiden. Zo zijn er ontharders die zonder elektriciteit werken en soorten waterverzachters die met elektriciteit werken:

– hydraulische/mechanische, volume-gestuurde waterverzachters

– elektronische, tijdsgestuurde waterverzachters

1. Mechanische waterverzachters

Deze ontharders werken op basis van waterdruk. Ze regenereren of spoelen zichzelf als er een bepaalde hoeveelheid water verbruikt is. Bij de uitgaande stroom zit een watermeter. Een soort waterschroef die een klok aanstuurt meet hoeveel onthard water precies aanwezig is. Zodra die klok op een bepaalde stand komt te staan, vindt de zogenaamde regeneratie plaats.

Deze manier van onharden is relatief goedkoop in vergelijking met de elektronische waterverzachters. Ze gaan wel minder efficiënt om met de hulpstoffen, water en zout. Het zout is nodig om de filter te spoelen. Zo kan die zijn werk blijven doen. Een mechanisch systeem spoelt op een vast tijdstip en is dus statischer. Want dit type waterverzachter spoelt ook wanneer er geen water verbruikt wordt. Daardoor verbruikt de mechanische waterverzachter soms meer zout en water dan nodig. Vandaar dat dit type waterverzachter aangeraden wordt aan mensen met een erg standvastig verbruik.

2. Elektronische waterverzachters

Deze waterverzachters gaan een stuk efficiënter met energie om. Ze voeren de spoelingen pas uit, wanneer de filter verzadigd is. Dat is voordeliger voor mensen met een onregelmatig verbruikspatroon. Met dit systeem zijn er geen overbodige spoelingen en wordt er dus geen zout verspild. Ze zijn wel iets stuk duurder dan de mechanische variant.

De verschillende soorten waterverzachters qua toepassing

Naast de verschillende types waterverzachters op het vlak van werkwijze, zijn er heel wat ontharders die speciaal voor bepaalde toepassingen zijn ontwikkeld:

1. Huishoudelijke ontharders

Een waterverzachter is de ideale tool om uw woning van zacht water te voorzien. Meestal hebben waterverzachters voor particulieren een inhoud van dertig liter. Soms ook minder bij kleine gezinnen. Voor grotere huishoudens is er natuurlijk een iets groter systeem nodig. Dergelijke ontharders hebben een ingebouwd zoutreservoir en een harscilinder. Ze worden direct achter de watermeter aangesloten. Meestal worden ze in een kelder of in een garage geplaatst.

2. Professionele ontharders

Kleine bedrijven kunnen ook wel varen bij de installatie van een waterverzachter. Voor slagers, dokters, kapsalons, maar ook scholen, hotels, tandartsen en restaurants kan het een groot verschil uitmaken. Professionele waterverzachters werken op dezelfde manier als de huishoudelijke maar hebben doorgaans een grotere capaciteit.

3. Industriële ontharders

Ook grotere bedrijven kunnen genieten van de voordelen van een waterverzachter dankzij industriële types, speciaal ontworpen voor grote gebouwen. Dergelijke toestellen hebben dan aan grote capaciteit en meerdere harscilinders. Ze worden vaak toegepast in ziekenhuizen, grote restaurants, industriële bedrijven of hele appartementsblokken.

Hoewel de werking vergelijkbaar is met die van de huishoudelijke en professionele waterverzachters, leveren ze dus nog meer zacht water en doen ze dat ook veel sneller, om aan de grote behoeftes te voldoen.

4. Simplex ontharders

Vaak bestaat er twijfel over welke ontharder het meest geschikt is. Daar is geen pasklaar antwoord op, het hangt af van het waterverbruik en van de hardheid van het water. Sommige toestellen hebben één harscilinder, andere hebben er twee of meer. Huishoudens hebben doorgaans genoeg aan één cilinder (een simplex systeem).

Simplex waterverzachters zijn handig wanneer uw waterverbruik niet al te hoog is. Een waterverzachter moet immers af en toe genereren zodat de filter zijn werk kan blijven doen.

Tijdens die generatie is er dan tijdelijk geen zacht water meer.

Bij een lager verbruik volstaat om het systeem bijvoorbeeld ’s nachts te laten genereren. Dan is er overdag weer voldoende water. Bij twijfel is het hoe dan ook aangeraden om advies te vragen aan een specialist.

5. Duplex ontharders

Zoals de naam het zelf zegt, beschikt een dergelijk systeem over twee harscilinders. De ene regenereert het water, terwijl de andere het water blijft ontharden. Dit biedt natuurlijk als voordeel dat er zelfs tijdens het regeneratieproces onthard water beschikbaar blijft. Dit proces duurt doorgaans 10 tot 20 minuten. Dergelijke systemen worden vooral gebruikt als er nood is aan veel water dat continu geleverd kan worden.

6. Een waterverzachter met aparte module

Een waterverzachter zonder ombouw biedt flexibiliteit, omdat het reservoir voor het zout er niet aan bevestigd is. Dit is vooral handig wanneer de ruimte voor de installatie beperkt is. Dit is het vaak het geval in appartementen en studio’s.

7. Een compacte waterverzachter

Een dergelijke waterverzachter is relatief klein en worden vooral gebruikt in single huishoudens. Ze zijn zo compact dat u ze gewoon in een kastje kan plaatsen.

Wil je meer weten over onze verschillende soorten waterverzachters? Klik hier voor een offerte op maat of voor persoonlijk advies.

Soorten waterverzachters