Verschillende soorten waterverzachters

U heeft last van kalk in het water? Een waterverzachter biedt hiervoor de oplossing. Aqua Sensor ® heeft verschillende soorten waterverzachters.

Vraag hier eenvoudig en bovendien vrijblijvend uw prijsofferte aan, met gratis advies:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Verschillende soorten waterverzachters
Verschillende soorten waterverzachters

De verschillende soorten waterverzachters: een overzicht van de beschikbare systemen

Verschillende soorten waterverzachters

Een waterverzachter is een apparaat dat u gebruikt om kalk uit uw leidingwater te halen. Leidingwater met een grote hoeveelheid kalk wordt ‘hard water’ genoemd. Gebruikt u hard water in huis, dan gaan uw toestellen sneller kapot. Ook de energierekening stijgt onder invloed van kalk. Dit kan je eenvoudig oplossen door een waterverzachter te installeren. Zo wordt het harde water omgezet in zacht water en kan u tal van problemen voorkomen.

Verschillende soorten waterontharders
Verschillende soorten waterontkalkers

Op deze pagina leest u meer over het gebruik van een waterverzachter. Zowel over de werking, als over de mogelijke bestuurssystemen. Zo kan u de juiste waterverzachter kopen voor uw woning.

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter werkt in feite als een filter, met behulp van onthardingszout. Dit is geen standaard keukenzout, het is zout in zijn puurste vorm.

Het leidingwater wordt eerst door een vat met harskorrels gestuurd. De kalk uit het water hecht zich vast aan die harskorrels. Dit is een wisselwerking van ionen. De harsdeeltjes zijn negatief geladen. Omdat de kalkdeeltjes positieve ionen zijn, hechten ze zich aan de harsdeeltjes. Wanneer de filter verzadigd is wordt die gespoeld met zout. Dat zout heeft de chemische eigenschap om de opgevangen kalkdeeltjes weer los te weken. Tegelijkertijd worden de harsdeeltjes weer opgeladen, waardoor ze weer nieuwe kalkdeeltjes kunnen opvangen.

Waterverzachters gaan jarenlang mee omdat de filter telkens weer gespoeld wordt. De voorwaarde is natuurlijk wel dat hij verder ook goed onderhouden wordt.

De verschillende soorten waterverzachters

Er worden veel verschillende soorten waterverzachters aangeboden. Welke waterverzachter het beste bij u past, is afhankelijk van uw verbruik en uw behoeftes. In onderstaande alinea’s beschrijven we kort welke mogelijkheden er zoal bestaan.

Een waterverzachter met elektronische besturing

Ten eerste zijn er de waterverzachters met elektronische besturing. Tegenwoordig zijn er ook toestellen op de markt die werken met intelligente software. Deze toestellen zijn wellicht de meest efficiënte op de markt. Het spreekt voor zich dat ze dan ook iets duurder zijn.

Een waterverzachter met mechanische besturing

Een waterverzachter met mechanische besturing krijgt geen elektronisch signaal om in- of uitgeschakeld te worden. Ze werken volledig mechanisch aan de hand van tijdsintervallen of door te genereren vanaf een bepaald verbruikt volume. Dit systeem werkt het meest efficiënt bij mensen met een regelmatig verbruik.

Een tijd gestuurde waterverzachter

Een tijd gestuurde waterverzachter werkt op basis van een bepaald verbruik. Er wordt berekend wat het gemiddelde verbruik van het huishouden ongeveer is, om de waterverzachter hier specifiek op in te stellen. Deze waterverzachter vertrekt van het gemiddelde verbruik. Op basis daarvan wordt de waterverzachter op een bepaald tijdstip ingesteld. Dit gaat volledig automatisch.

Een volume gestuurde waterverzachter

Een volume gestuurde waterverzachter gaat niet eens in de zoveel tijd werken (zoals de tijd gestuurde waterverzachter), maar spoelt eens een bepaalde capaciteit bereikt is. Dit betekent dat deze waterverzachter niet van het gemiddelde verbruik van een huishouden uitgaat, maar de capaciteit zelf in de gaten houdt en hier direct op inspeelt.

De waterverzachter met een enkele cilinder

De waterverzachter met enkele cilinder wordt ook wel de waterverzachter met enkele tank genoemd. De meeste waterverzachters die in woningen geïnstalleerd worden, hebben één cilinder.  Tijdens het spoelen of de regeneratie is er dan tijdelijk geen zacht water. Als het verbruik vooraf goed in kaart gebracht wordt, mag dit echter geen probleem vormen. De meeste waterverzachters spoelen ’s nachts.

De waterverzachter met dubbele cilinder

Tot slot zijn er ook nog waterverzachters met dubbele cilinders. Wordt de ene cilinder gereinigd, dan kan de ontharder uw leidingwater toch nog verzachten. Dit komt omdat het apparaat nog een extra cilinder heeft, die naast de eerste cilinder werkt. Dit systeem wordt aangeraden bij een hoog waterverbruik of voor grote gezinnen. Het grootste voordeel is dat er altijd zacht water is.

De beste waterverzachter kiezen: zo doet u dat

U overweegt om een waterverzachter te kopen, maar u hebt geen idee welk apparaat u moet kopen? Het is in elk geval goed om te weten dat er geen perfecte ontharder bestaat. Er is geen waterverzachter die in elk huishouden het beste presteert. Elk huishouden is immers anders.

Wat voor u de perfecte waterverzachter is, is afhankelijk van uw verbruik. Uw verbruik is dan weer afhankelijk van de samenstelling van uw huishouden, het oppervlak van uw woning en de hoeveelheid water die u per persoon gebruikt.

De beste manier om de perfecte ontharder te vinden, is door een expert te raadplegen tijdens uw zoektocht. Een expert kan de beste ontharder vinden op basis van uw verbruik. Koop daarom nooit zomaar een waterverzachter. Doe dit samen met een specialist.

Graag advies op maat? Klik hier voor een vrijblijvende offerte: https://www.waterverzachter-aquasensor.be/prijsofferte.

Verschillende soorten waterverzachters