Werking waterverzachter

De zuinigste waterverzachter werkt op een unieke manier. Ontdek hier de waterverzachter van Aqua Sensor. Vraag vrijblijvend en snel uw prijsofferte aan, met gratis advies en test van uw waterhardheid:

Aqua Sensor

Stap 1 van 2

Werking waterverzachter 2024 - compacte waterverzachter Aqua Sensor
Waterverzachter

Werking waterverzachter: wat doet een waterverzachter en hoe werkt het?

Werking waterverzachter

Een waterverzachter is een ingenieus systeem. Het zet hard water om in zacht water.

Meer en meer particulieren ontdekken de voordelen van een waterverzachter in huis. U beschermd er uw waterleidingen en centrale verwarming mee. Het is ook een soort van levensverzekering voor uw boiler, uw wasmachine, enz. Als u kalkaanslag voorkomt bespaart u uzelf heel wat frustraties tijdens de schoonmaak.

Werking waterverzachter
Werking waterontharder

Hard water is een echte boosdoener in het huishouden. Een waterverzachter installeren is de enige manier om er vanaf te geraken. U zal ook een verschil merken op uw energiefactuur. De kalk in hard water zorgt er voor dat verwarmingselementen minder goed functioneren. Op lange termijn vertaalt zich dat naar een hogere energiefactuur. Er zijn verschillende redenen om een waterverzachter te installeren.

Hoe werkt een waterverzachter? (Werking waterverzachter)

Bent u van plan om een waterverzachter te kopen? Dan is het belangrijk dat u weet hoe dit toestel werkt. U zal begrijpen waarom u zout moet toevoegen en waarom een goed onderhoud essentieel is. Hoe meer u erover weet, hoe doordachter u uw toestel zal kiezen.

De meeste effectieve onthardingssystemen zijn: via ionenuitwisseling en omgekeerde osmose. Beide methodes zijn nogal verschillend en verdienen dan ook een extra woordje uitleg.

1. Ionenuitwisseling

De meeste waterverzachters op de particuliere markt werken volgens ionenuitwisseling. De magnesium – en calciumionen in het water worden dan verwisseld met natriumionen.
Het werkt als volgt:

– De kalkionen zijn positief geladen.
– Negatief geladen natriumionen zitten in een soort van kunsthars.
– De kunsthars zit verwerkt in de filter van de waterverzachter.
– Het water stroomt door de kunstharsfilter van de waterverzachter.
– De kalkdeeltjes hechten zich aan de kunsthars.
– Het water dat verder doorstroomt is nu zacht. De kalkdeeltjes zijn eruit.

Na enige tijd zijn die harsdeeltjes verzadigd. Dan moet de filter gespoeld worden. Dit is de zogenaamde regeneratie of het reinigen van de filter. Dit gebeurt met behulp van regeneratiezout. Er ontstaat een soort van pekelwater dat het toestel gebruikt om zichzelf te spoelen. Zo worden de kalkdeeltjes weer losgeweekt van de harsdeeltjes.

Dit zoute water wordt dan samen met de kalk afgevoerd via de riolering. Daarna is het systeem weer in staat om hard water te verzachten.

2. Omgekeerde osmose

Een ander systeem is het principe van omgekeerde osmose. Hierbij wordt niet alleen kalk, maar ook andere stoffen uit het water verwijderd. Er worden daarbij meerdere filters gebruikt. Het water wordt door een soort van membraan gedrukt. Dit osmosewater is na het filterproces haast volledig vrij van andere stoffen. Dergelijke systemen worden vooral gebruikt in laboratoria, restaurants, carwashes en industriële wasserijen.

In vergelijking met de ionenwisselaars heeft dit type veel meer tijd nodig om zacht water te produceren. Daarom is het veel minder geschikt voor particulieren.

3. De elektromagnetische waterverzachter: een fabeltje

Vaak zult u ook elektromagnetische waterverzachters vinden op de markt. Een magnetisch veld zou het water ontkalken. Hierdoor zou het water gezonder zijn en uw leidingen e.d. minder aantasten. Er is echter geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit uw water ontkalkt. Elektromagnetisme heeft geen enkele invloed op kalk.

De calcium en magnesium blijven in het water zitten. In tegenstelling tot wat deze toestellen u beloven zal u niet verlost worden van kalk. Dergelijke systemen zijn aantrekkelijk door hun lage prijs. Ze bieden u echter geen meerwaarde. Koop bewezen kwaliteit. Daar mag geen twijfel over bestaan.

Werking waterverzachter: de beste waterverzachter kiezen

Bent u een particulier? Zoek dan niet langer en koop een toestel op basis van ionenuitwisseling. Deze kunnen grote hoeveelheden zacht water leveren. Ze zijn ook heel gemakkelijk te onderhouden. Op osmose gebaseerde systemen zijn complexer. Zeker ook wat betreft de installatie. En de technologie is een stuk duurder. Ze worden dan ook meestal in grote bedrijven voor gespecialiseerde toepassingen gebruikt.

Regeneratie: een noodzakelijk proces

De regeneratie van uw waterverzachter is een essentieel onderdeel van het onthardingsproces. In de ontharder zit een cilinder die met harsbolletjes opgevuld is. Een soort filter. Het (harde) water stroomt eerst hierdoor. De negatief geladen harsbolletjes trekken calcium en magnesium aan. Zo blijven de harde elementen achter in de filter. Het water dat verder doorstroomt is dan zacht geworden. Als de harsfilter helemaal verzadigd is, is het tijd voor de regeneratie. Dit gebeurt met behulp van regeneratiezout.
De filter wordt dan met een zoutoplossing gespoeld. Waarom zout vraag zich af? Dat maakt deel uit van het chemisch proces. Zout kan de kalkdeeltjes weer losweken van de hars.

De harde deeltjes worden daarna weggespoeld via het riool. De harsdeeltjes zijn dan weer ‘actief’ om het water te ontharden. (hun lading wordt weer negatief). Na het hele proces wordt de kern nog één keer schoongespoeld met proper leidingwater. Dit om te verzekeren dat al het zout verwijderd wordt. De onthardingscyclus kan hierna weer opgestart worden.

Wanneer en hoe vaak regenereren?

Hoe vaak u het systeem moet laten regenereren hangt af van uw verbruik. Zorg er daarom voor dat de capaciteit van uw toestel afgestemd is op uw verbruik. Hoe de regeneratie georganiseerd wordt hangt af van de besturing van uw waterverzachter. Daarom is het belangrijk om inzicht te hebben in uw verbruiksgewoontes. Analyseer die grondig voor u een toestel aankoopt.

Een goede leverancier zal u daarbij helpen. Dankzij hun ervaring weten zij perfect met welk toestel u het voordeligst af zal zijn.

Er zijn waterverzachters met een mechanische (tijd of volume gestuurd) of met een elektronische besturing (met intelligente software). Elk systeem heeft zijn specificaties. Het ene is goed voor mensen met een constant verbruik. Het andere is meer geschikt bij een schommelend verbruik.

Het komt er op aan om het systeem te kiezen dat zo efficiënt mogelijk omgaat met het verbruik van water en zout.

Wat is onthardingszout?

Voor de regeneratie van het systeem is regeneratiezout nodig. Dat wordt in het zoutreservoir opgeslagen. Dit is een hele pure vorm van zout. Er bestaan verschillende soorten: rotszout, in gedampt zout en zeezout. Dit bestaat zowel in tabletvorm als in korrels gekocht. Vraag uw leverancier welk zout het meest geschikt is voor uw toestel. Gebruik zeker geen keukenzout. Dit heeft een andere chemische samenstelling.

Meer weten? Aarzel niet om een offerte op maat te vragen. Het is gratis en volledig vrijblijvend.

Aqua Sensor waterverzachter prijs